Za socializmu brali remosku gazdinky často ako neoddeliteľnú súčasť domácnosti, ale po revolúcii sa na túto prenosnú rúru na pečenie tak trochu pozabudlo. Našťastie sa dočkala znovuzrodenia a my si ju tak môžeme kúpiť aj dnes, a to nielen v bazáre. V čom je jedinečná?
História remosky sa začala písať v roku 1957, kedy jej princíp vymyslel Oldřich Homuta. Ten bol vtedy na služobnej ceste vo Švédsku a tam videl hrniec, ktorý sám varil. Trochu ho vylepšil a pridal mu schopnosť pečenia. A slávna remoska bola na svete. Dobu najväčšej slávy remoska zažila v čase, keď sa vyrábala v továrni v Kostelci nad Čiernymi Lesmi. Ale málokto už vie, že ešte predtým ju stavali takmer na kolene v malej dielničke v Prahe.
Ostatne ako patent bola remoska zapísaná až v roku 1964. To by sa v dnešnej dobe stať nemohlo – sedemročné okno by takmer určite niekto zneužil. Zaujímavé je, že názov Remoska sa neujal hneď od začiatku. Ostatne sa jedná o odvodeninu podniku Remos, ktorý bol skratkou slov Revízie, Elektro, Montáže, Opravy a Servis. Ešte predtým niesol prístroj názov HUT, teda podľa konštruktérov mien Homuta, Uhor a Tyburec (Oldřich, Henrich a Antonín).
Po revolúcii začala sláva remosky upadať a začiatkom 90. rokov už bol jej výrobca na predaj. Náhodou sa to dozvedel istý Jiří Blažek, ktorý firmu kúpil, premenoval na Remoska s.r.o. a presťahoval do Frenštátu pod Radhoštěm, kde sa slávny hrniec na pečenie vyrába dodnes.
Remoska je vynález, v ktorom si ľahko uvaríte a napečiete všade tam, kde je prístup k elektrine. Áno, tu budú milovníci outdooru a bushcraftu možno trochu sklamaní (aj keď už bol úspešne vyskúšaný aj pohon remosky na solárne panely), ale pokiaľ neplánujete tráviť celé dni a noci mimo civilizáciu, potom ju okrem domácnosti využijete napríklad na chate, na chalupe či v kempe. Obľúbená bývala aj na študentských internátoch.
Remosku využije každý, kto si chce plnohodnotne uvariť alebo upiecť jedlo na cestách. Alebo pre domácnosti, ktoré sú napríklad jednočlenné a sami buď rúru vôbec nemáte, alebo sa vám neoplatí ju zapínať. Ostatne drahé energie môžu byť ďalším marketingovým argumentom na používanie remosky.
Táto „čarovná piecka“, ako ju vraj prezývajú Rusi, ponúka skutočne multifunkčné využitie. Zatiaľ čo niekto nedá dopustiť na mäso, ktoré si v nej pripraví, iný zase remosku radšej využíva na pečenie buchiet a sú ľudia, ktorí tento zázrak československého dizajnu využívajú napríklad aj na zaváranie. Fantázii sa skutočne medze nekladú. Okrem mäsa v remoske môžeme pripravovať ryžu alebo napríklad dusenú zeleninu, ale aj rozličné sladké pokrmy. Dokonca je možné misu využiť aj na rýchle rozmrazovanie pokrmov.
Princíp a dizajn remosky je vlastne pomerne jednoduchý. Jedná sa o panvicu, ktorá je vybavená vekom s vykurovacími špirálami. Práve tieto vykurovacie špirály ohrievajú (pečú) jedlo, ktoré sa nachádza vo vnútri. Stav pečenia si jednoducho postrážite vďaka sklu, ktoré sa nachádza uprostred veka, ktoré je tak priehľadné. Každopádne dizajn sa od roku 1957 príliš nezmenil. Remosku stále bezpečne rozoznáte od iných výrobkov, aj keď sa jej vzhľad v priebehu času mierne mení a rovnaký vždy nie je ani materiál.
Lenže nie pri všetkých aktuálne vyrábaných modeloch nájdete ono sklo vo veku. Je to preto, že niektoré pokrmy sa pri pečení v oblasti pod sklom nie vždy úplne dokonale prepekali a navyše pečenie bez skla podľa výrobcu znamená aj nižšiu spotrebu elektriny. Napriek tomu sú presklené modely stále v predaji, pretože mnohí zákazníci skrátka preferujú, že si pri pečení môžu pripravované jedlo vizuálne kontrolovať.
Výrobca sa snaží o to, aby bol dizajn remosky neustále „retro“ a zákazníci si mohli kúpiť riad (alebo spotrebič?), na ktorý sú zvyknutí od svojich babičiek. Ostatne remosku v priebehu času využívali nielen české babičky. Ale o tom ďalej. Čo sa týka materiálu, bol v priebehu času v drvivej väčšine využívaný hliník, dnes sa však používa aj potiahnutie teflónom a ďalšími modernými materiálmi.
Hornú časť remosky tvorí ono veko na pečenie, nasleduje misa, ktorá môže mať rôznu hĺbku, tvar a veľkosť a neoddeliteľnou súčasťou remosky je tiež stojan, ktorý udržuje stabilitu celej zostavy. Remoska je teraz k dispozícii vo variantoch Grand s obsahom 4 litre, Original s obsahom 2 litre a Mini s obsahom 0,9 litra. A prikúpiť si môžete rôzne varianty mís. Verzia remosky Mini je ideálna pre jedného človeka, Original pre pár a vo variante Grand uvaríte pre celú rodinu.
Remoska sa dočkala úspechov nielen v Československu, ale aj v zahraničí. Najskôr prirodzene v bývalom východnom bloku. Okrem Ruska sa vyvážala napríklad do Maďarska, kde si jej názov čítali po svojom a tak krmu namiesto „remoska“ hovorili „remoška“. Uvádza sa, že do roku 1991 sa vyrobilo 2,7 milióna kusov remosiek.
Vo svojej novodobej histórii firma Remoska s.r.o. vyváža svoj úspešný produkt predovšetkým do Veľkej Británie. Tu ju preslávila lady Milena Grenfell-Baines, žena, ktorá sa do krajiny dostala ako jedno z Wintonových detí. Tá sa vedeniu firmy ozvala sama od seba a následne využila svoje kontakty pre propagáciu medzi tamojšími spotrebiteľmi. Dokonca potom sama napísala aj kuchárku s receptami špeciálne prispôsobenými na prípravu v remoske.
V roku 2001 remoska dokonca získala cenu za najlepší nový výrobok roku, ktorú jej udelil anglický časopis Good Housekeeping. Objem 1 500 kusov, ktorý bol naplánovaný na predaj na prvý rok, sa predal už za prvý týždeň. A za prvý rok si remoska vo Veľkej Británii našla celkom 17 tisíc zákazníkov. Darom ju dokonca neskôr dostal aj princ Charles.
Remoska je praktická svojou univerzálnosťou, tým, že sa v nej dá pripraviť takmer akékoľvek jedlo, ktoré sa dá inak pripraviť v bežnej rúre. A to oproti tej rúre za oveľa nižšej spotreby energie. Za hodinu vraj spotrebuje toľko elektriny ako bežný desaťminútový predohrev. V remoske sa pečie pri teplote približne medzi 160 a 180 °C, a to je asi jediná nevýhoda tohto českého vynálezu. Teplota sa tu skrátka nedá regulovať.
Napriek tomu výhody remosky nad jej nevýhodami prevažujú. Zásadná je rýchlosť prípravy, vďaka ktorej je spotreba rúry oveľa nižšia ako u iných alternatív. Teflónový povrch moderných verzií remosiek navyše umožňuje pečenie takmer bez tuku. Navyše sa remoska jednoducho udržuje aj obsluhuje. Snáď len nezabudnúť na to, aby ste rozpálené veko pokladali na linku alebo na stôl vždy hore nohami, teda vykurovacou špirálou hore.