Nízke jesenné teploty neznamenajú len otravný dážď a chlad. Na jeseň pribúdajú respiračné choroby, ktoré nás dokážu na niekoľko dní vyradiť z prevádzky. A preto si predstavíme bylinky, ktoré s virózami dokážu zatočiť.
Takmer každý to pozná. Na jeseň sa dostaví viróza, ktorá neliečená môže trvať týždeň, ale liečená sedem dní. Počas tej doby môžeme celkom trpieť. Teplota býva obvykle zvýšená, kašleme a vďaka nádche necítime ani to najobľúbenejšie jedlo, ktorým si chceme urobiť radosť v tomto pochmúrnom období.
Čo teda s tým? Existujú domáce prostriedky bez zbytočnej chémie, ktorými si môžeme uľaviť od príznakov virózy? Určite existujú a teraz si ich predstavíme. Je pravdepodobné, že ich už máte doma, ale nepredbiehajme.
Med síce nie je bylina, ale je veľmi silné prírodné antibiotikum a vie zatočiť s nádchou, kašľom a dokonca uľavuje od teploty. Pomáha jeho samotné pojedanie, s čím neurobíte chybu. Vhodnejšie je skôr jeho popíjanie. Odporúča sa skôr chladnejšia šálka do 45 stupňov, aby horúca voda nezničila všetky priaznivé účinky medu. Šálku môžete doplniť nakrájanou cibuľou a cesnakom. Hoci sa táto kombinácia zdá šialená, piť sa to skutočne dá. Navyše ide o preverenú metódu, ako uľaviť horným dýchacím cestám.
Názov znie jasne. Rýmovník vám uľaví predovšetkým od dotieravej nádchy a upchatého nosa. Jeho dezinfekčné účinky sú všeobecne známe a preverené. Ide o veľmi účinný prostriedok, ktorý vám odporúčame.
Pomáha samotné ňuchanie k čerstvým lístkom, ktoré si premiešate v prstoch. Samozrejme si z rýmovníka môžete uvariť čaj, pričom výpary je možné inhalovať.
Kapucínka vie divy a je preto medzi bylinkármi veľmi obľúbená. Posilňuje odolnosť tela, takže jej užívaním posilňujete predovšetkým svoju imunitu. Účinkuje predovšetkým na močový mechúr a pľúce, teda orgány, ktoré sú v čase prechladnutia veľmi oslabené.
Zeler má každý doma a zrejme neviete, že ide o super potravinu. Obsahuje rozličné množstvo vitamínov B, C, K, A, E a v neposlednom rade horčík, draslík, chróm, železo, sodík, zinok a vápnik.
Tymian je bylina, ktorá pôsobí protizápalovo a navyše má dezinfekčné účinky. Možno ho použiť aj ako kloktadlo pri boľavom krku. Tymian môžete užívať vo forme sirupu, prípadne si ho môžete usušiť. Oplatí sa teda, ak si tymian budete pestovať doma. Vhodný je aj do jedál. Má príjemnú chuť a pomáha lepšie tráviť potravu.