Víkend klope na dvere a počasie priamo volá po tom, aby sme ho strávili v prírode, napríklad v tieni v lese. Už ste si tento rok urobili poriadny táborák s rodinou a priateľmi? Rozpáľte oheň, nalaďte gitaru aj chuťové bunky a nechajte sa inšpirovať naším outdoorovým kulinárskym okienkom… Ktorý z našich tipov vyskúšate?
Táboráky, grilovačky, opekačky, to všetko k letu neodmysliteľne patrí. A dobrý špekáčik s kečupom, horčicou a kúskom chrumkavého chleba má tiež niečo do seba. Ale nie je to už niekedy trochu nuda? „Špekáčky“ sú navyše pomerne ťažké do žalúdka a nie vždy máme chuť sa takto „zaplácnuť“, nehovoriac o tých nekvalitných plných mastnoty a ďalších „chuťoviek“, ktoré v žalúdku tak úplne nechceme…
Chcelo by to skrátka z času na čas vyskúšať aj niečo iné. Pestrá strava je základ pre zdravie, ako sa hovorí. Skúste sa teda tentoraz vytasiť s niečím novým. S minimom úsilia a vybavenia si tak vyslúžite outdoorovú michelinskú hviezdu. A kto dočíta na koniec, nájde tam aj recept na jednoduchú, ale naozaj dobrú sladkú bodku.
POZOR: Buďme civilizovaní. Veríme, že je úplnou samozrejmosťou, že po sebe každý upratá, oheň starostlivo uhasí a drevo bude vyberať s rozmyslom. Prírodu máme iba jednu, preto po sebe zanechajte miesto minimálne v takom stave, v akom ste ho našli.
Začneme zľahka a možno teraz urobíme radosť hlavne deťom. Kto z vás ako malý opekal hady na klacíku? Správny had má zo všetkých strán chrumkavú kôrku a vo vnútri je krásne vláčny. A tá vôňa, keď si odtrhávate kúsky opečeného cesta a ešte teplé dávate do pusy…
Hady vyžadujú trochu prípravy. Cesto si síce zvládnete urobiť aj v lese, ale skúste si tamtiež očistiť ruky ulepené od cesta :-) Odporúčame si preto „materiál“ nachystať už doma.
Asi najlepšieho hada urobíte z klasického kysnutého cesta. Pokiaľ sa hady nechystáte robiť na sladko, pridajte do cesta soľ (pol lyžičky až lyžičku na 500 g múky). Kysnuté cesto sa snažte udržať v chlade, nech neprekysne a nestratí svoje vlastnosti.
Cesto na hady ale zvládnete spracovať z akejkoľvek múky, ktorú máte alebo potrebujete (teda samozrejme aj bezlepkovej), vody, soli a ideálne trochy tuku. Dôležitá je konzistencia - aby cesto nelepilo, nedrobilo sa a vy z neho mohli tvarovať hady.
Chodíte v lete na grilovaný „hermouš“? Urobte si lepší bez toho, aby ste za neho minuli majlant…
Keď už sa vám v ohni vyhrieva úhľadný balíček s hermelínom, nebojte sa k nemu pridať ďalších kamarátov. Do alobalu môžete zabaliť napríklad:
Prichádza kráľ všetkých grilovačiek. Všetko, čo potrebujete k úspechu, je kus kvalitného mäsa (ideálne od mäsiara), trocha soli a korenia, prípadne trocha olivového oleja na potretie.
Aby ste si v prírode urobili steak, nemusíte so sebou nosiť prenosný gril. Bude vám stačiť outdoorová panvička alebo grilovacia mriežka, pokiaľ ale také náčinie nemáte, skúste si urobiť steak na kameni. V tom prípade vyberte ideálne hladký a placatý kameň, ktorý najskôr očistíte a potom necháte poriadne nahriať priamo v plameňoch.
Na špízy sa vám bude hodiť grilovacia mriežka a niekoľko špajlí. Na špajle striedavo napichujte napr. kúsky marinovaného mäsa, kolieska dobrej klobásky, plátky údeného, cherry paradajky, kusy cibule, grilovací syr, šampiňóny, kolieska cukety…
Všetko si nakrájajte ideálne ešte doma a prineste v krabičke, nech po sebe v lese nemusíte upratovať množstvo obalov a sáčkov.
Outdoorové varenie nemusí byť iba pre drsniakov. Dajme si sladkú bodku na záver v podobe pečených pomarančov s ovocím a čokoládou. A prečo práve pomaranče? Pretože sú praktické, poslúžia ako misky.
Foto: Foto: Hana a Jiří Sedlákovi
Popis: Sladká bodka k outdoorovému vareniu tiež patrí. Túto musíte vyskúšať!
Pomaranče rozkrojte na pol, vydlabte a nakrájajte dužinu. Opatrne, aby sa šupky nepretrhli.
Posypte jemne nastrúhanou čokoládou (biela vyzerá lepšie, ale môže byť aj tmavá).
Foto: Hana a Jiří Sedlákovi
Popis: Outdoorové varenie má nekonečné možnosti.
Máte svoj vlastný originálny recept na oheň? Neváhajte sa s nami podeliť. Dobrú chuť a uvidíme sa pri budúcom kulinárskom okienku, ktoré pridáme na začiatku prázdnin.