Je jedno, či ste dôsledný "prepper", čo myslí vždy na zadné kolieska, alebo bežný rodič, čo sa len tak snaží zavariť čo najviac úrody zo svojej záhrady, aby ste si ju užili aj cez zimné obdobie, pravidlá pre to sú vždy rovnaké. Na druhú stranu, je tu nemálo miest, ako veci zpackať, čo vás môže stáť jednak zbytočne stratené zavarené a uložené jedlo, nedajbože malú aj veľkú otravu zle zavareným jedlom.
Neskoré leto a skorý jeseň je obdobie, kedy mávajú ľudia aktívne sa venujúci zaváraniu najviac práce. Je to ale celkom iste zručnosť, do ktorej by mali preniknúť aj moderný prepperovia.
Keď sa vykoná korektnou cestou, je zaváranie maximálne bezpečným spôsobom, ktorý sa dá použiť na uchovanie potravín absolútne všetkých foriem (rastliny, plody, mäso, huby). Sú tu však isté zásady a pravidlá, ktoré je vhodné dodržiavať, pretože keď to neurobíte, zvyšujete všetky riziká okolo.
Obmedzte sa pri zaváraní na recepty overené generáciami (pozri staršie ženy vo vašej rodine), pretože nie všetko, čo dnes človek nájde na internete ako "lepšia" metóda, skutočne môže fungovať aj pre vás. A špeciálne to platí pre tých z nás, ktorí sa do tajov zavárania mienia ponoriť vôbec prvýkrát - zvoľte teda absolútne prvýkrát dobrý recept a držte sa ho!
Bezpečnostné pravidlá pre moderné zaváranie
-
Nepoužívajte väčšie poháre, než zhruba jeden liter. Ide o to, že domáce zaváracie technológie len málokedy môžu garantovať bezpečné a dokonalé dlhodobé povarenie aj u väčších kúskov nádob a jedla. U veľkých nádob sa skrátka jedlo všade neprehreje na bezpečné hodnoty + na niektorých miestach sa zase prevarí.
- Zaváranie vykonávané vo vodnej kúpeli môže byť použité len pre vysoko kyslé jedlá (plody, paradajky, uhorky, džemy, marmelády, ...). Zaváranie tlakové sa musí použiť zase len u jedál s nízkym obsahom kyselín (zelenina, mäso, polievky, ...). Na zaváranie vykonávané vo vodnej kúpeli v improvizovanej forme vám bohato postačí aj bežný hliníkový ešus, pretože jedlo rovnako nie je priamo v ňom.
-
Obmedzte sa len na overené a dlhoročné recepty. Čas na experimenty si nechajte až potom, čo pozbierate so zaváraním skúsenosti.
-
Nikdy opätovne znovu nepoužívajte viečka, pretože sa im už nedá veriť, že budú fungovať a priľnú dobre. Tiež vyraďte také viečka, ktoré sú ohnuté, hrdzavé či vykazujú akýkoľvek stupeň defektu.
- Ak snáď niekde nájdete fľaše francúzskeho typu (spoznáte ľahko podľa toho, že viečko drží na mieste veľký zložitý drôt), odovzdajte ich do múzea, pretože sa už dnes nemajú užívať. Obmedzte sa na fľaše modernejšie a jednoduchšie (typ Ball, Kerr).
-
Pri všetkých zavarených veciach vykonávajte pravidelnú kontrolu každý rok a to tak, že prstom prejdite viečko a zistite, či je na 100% stále dokonale prisadnuté. Keď zistíte sebemenšie (pre)ohnutie, vec je nespoľahlivá a na vyhodenie.
-
Je dôležité, ba kľúčové, aby medzi jedlom a tekutinou bolo určité minimálne množstvo odporúčané vzdialenosti (keď niekto sype / leje veci treba len do výšky 5 cm pod vrch pohárov vrátane viečka s určitým typom potraviny, verte mu...).
- Pokiaľ zvolíte metódu s uložením potravín skrze vodnú kúpeľ, myslite na to, že sa počíta čas jedine od tej doby, kedy je všetko už aktívne vriace.
-
U tlakového hrnca nepočítajte čas, kým nie je para ventilovaná presne desať minút + tlakomer nevystúpal na presnú hodnotu odporúčanú pre tento typ jedla.
- Prevádzajte celý proces odporúčaný čas (+ tlak).
- Keď si viečko nesadne, tak ho zahoďte. Pokiaľ nie je okraj pohára odštipnutý, dajte pokojne viečko iné (ešte overte, či tam nie je žiadne jedlo po okraji a prípadne očistite) + spracujte pohár znova či skonzumujte.