Blíži sa leto a s ním aj to, čo už sme dlho túžobne očakávali: sezóna kempovania a grilovania! Či už sa chystáte na trek, stanovanie pri vode alebo si chcete namiesto obligátnych špekáčikov ugrilovať na rošte nad ohňom niečo luxusné, s naším vybavením zvládnete čokoľvek. Od rýchlej kávy na skalnej vyhliadke či v daždi pod prístreškom až po michelinské menu pred stanom. Stačí si pribaliť ten správny varič alebo gril a dostatok fantázie.
Môžete sa spoliehať na svoje majstrovské schopnosti pri varení v prírode - variť sa dá aj na rozpálenom kameni, v popole, termálnom prameni či vykopanej jame. My sa ale dnes zameriame na poriadne outdoorové vybavenie a porovnáme si rôzne typy varičov, s ktorými je varenie v prírode hračka.
Inšpiráciu na outdoorové chuťovky nájdete tu:
Teraz ešte zostáva vybrať to správne vybavenie. Čo vám môže odporučiť Rigad?
Rovnako ako zakaždým, keď vyberáme outdoorové vybavenie, aj dnes príde hneď zo začiatku na pretras niekoľko základných otázok, ktoré vám pomôžu sa v širokej ponuke lepšie zorientovať:
V Európe alebo vyspelých či turisticky navštevovaných krajinách si vystačíte s plynovým varičom, zohnať plynovú kartušu v obchode by nemal byť problém, často navyše narazíte na nevypotrebované kartuše v kempoch alebo na horských chatách. V odľahlejších oblastiach sa naopak oplatí staviť na benzín, ktorý zoženiete oveľa ľahšie a takmer všade.
V lete podmienky toľko riešiť nemusíte. Je to ideálne obdobie na otestovanie čohokoľvek. Pokiaľ ale hľadáte univerzálny varič, ktorý so sebou budete môcť vziať aj v zime do snehu, potom odporúčame dať prednosť benzínovému. Plynová kartuša totiž pri nízkych teplotách stráca tlak a musí sa preto držať v teple.
Pokiaľ vám ale teploty pod bodom mrazu nehrozia, je plynový varič skvelý na cestovanie, kempovanie, jednodňové akcie aj thru-hiking. Stačí pribaliť vhodnú kartušu a nejakú ľahkú a kompaktnú sadu riadu.
Drievkový varič si zase vezmete tam, kde je voľný priestor a dostatok dreva. Na vysokohorskú turistiku alebo na horskú chatu si vyberiete inú možnosť.
Pri kempovaní pri ohnisku alebo napríklad rybárčení sa zase bez variča hravo zaobídete a pre zmenu môžete využiť rôzne kotlíky na zavesenie, ohňovzdorné nádoby, ktoré postavíte priamo do rozpáleného popola (nezabudnite na kvalitné rukavice), alebo siahnuť po rošte, na ktorý si vyskladáte dobroty priamo nad plameňmi. Je to perfektná situácia na grilovanie. Veľmi atraktívne sú aj malé zatváracie rošty, ktoré sa nasadzujú na klacík a môžete si do nich „zaklapnúť“ napríklad čerstvo ulovenú rybu, steak alebo syr v alobale.
Plynové variče sú ľahké, skladné a univerzálne. Manipulácia je jednoduchá aj pre začiatočníkov. Princíp spočíva v tom, že k horáku pripojíte plynovú kartušu, otočíte kohútikom a zapálite. Sofistikovanejšie modely majú integrovanú iskru, ktorá funguje na spínač.
U plynových varičov rozlišujeme niekoľko základných typov:
Výhody:
Nevýhody:
Výhoda benzínového variča je, že „spolyká všetko, čo horí a tečie“, teda benzín technický aj načerpaný na benzínovej pumpe, kerozín či naftu. Palivo do tohto variča teda zoženiete oveľa ľahšie, a to aj v odľahlejších oblastiach, kde by ste plynovú kartušu hľadali márne. Na trhu zoženiete aj niekoľko „obojživelníkov“, ktorí spaľujú benzín aj plyn.
Benzínový varič je celkovo stabilnejší a spoľahlivejší, a hlavne nikdy nezamrzne. Do vysokých hôr alebo zimných podmienok je to tá najlepšia voľba. Jeho použitie vyžaduje trochu cviku, obvykle ho pred použitím musíte „naštartovať“, napr. pomocou tlakovej pumpičky.
Kritickým miestom benzínového variča je tryska. Obvykle máte k dispozícii niekoľko rôznych veľkostí a je dôležité vybrať vždy tú so správnym označením (napr. K – kerosín, IG – technický alebo bezolovnatý benzín). Rôzne palivá mávajú rôznu kvalitu a pri ich spaľovaní sa môžu trysky zanášať. Niektoré pokročilé modely majú samočistiaci mechanizmus, ktorý oceníte najmä v krajinách, kde zoženiete len nekvalitné palivo plné nečistôt.
Výhody:
Nevýhody:
Drievkové variče mnohí považujú za zbytočnosť – môžu si predsa rovno zarobiť oheň. To ale nie je tak úplne pravda. Zatiaľ čo na slušný oheň si najskôr musíte pripraviť ohnisko, naštiepať drevo, nachystať trúd a pod., drievkáč si rozložíte kdekoľvek a môžete ho kŕmiť vetvičkami, ktoré okolo seba pozbierate. Je to vlastne také rýchle instantné ohnisko. Má skrátka svoje kúzlo. Pohľad do ohňa má navyše veľký psychologický efekt, zvlášť, keď ste hladní a prekríhli a vonku je sychravo.
Ďalším častým argumentom býva, že so sebou predsa „nikto nebude ťahať kachle“. Ani to však nie je pravda, väčšina moderných drievkáčov má veľmi ľahké a kompaktné balenie, ľahko sa skladajú a rozkladajú.
Pri varení navyše pomáha komínový efekt, aj keď výkon sám o sebe je pomerne nízky. Varenie na drievkáči teda nie je tak rýchle a efektívne ako na plynovom alebo benzínovom variči, uvariť sa na ňom však dá a pokiaľ si správne vyberiete lokáciu (skrátka tam, kde je dosť dreva a nevadí dym), paliva okolo seba máte dostatok.
Výhody:
Nevýhody:
Ďalšou alternatívou sú variče na pevný alebo tekutý lieh. Výhodou liehových varičov je nízka cena, jednoduché použitie a často aj ich vreckové prevedenie. Varí ticho a nevytvára toxické splodiny. Keď trochu pohľadáte na internete, nájdete dostatok návodov, ako si liehový varič vyrobiť doma alebo v núdzových podmienkach, napríklad zo starej plechovky.
Tieto variče nie sú príliš vhodné na klasické outdoorové varenie, väčšinou vystačia iba na ohrev vody. Varenie na liehovom variči navyše dlhšie trvá.
Výhody:
Nevýhody:
Grilovanie vyžaduje o niečo väčšiu prípravu, výsledky ale môžu byť famózne. Pokiaľ máte dostatok času a priestor na to, aby ste si založili kvalitný oheň, môžete pustiť uzdu svojej fantázie a vytvárať dobroty v nekonečnom množstve variantov. Nie je nad čerstvé domáce jedlo!
Varenie v prírode totiž nie je len nevyhnutný krok k tomu, aby sme sami seba udržali v chode. Môže to byť zábava aj spoločenská udalosť s priateľmi alebo náhodnými okoloidúcimi. A vôbec sa nemusíte obmedzovať na opekanie burtov na klacíku alebo zaliatie čínskej polievky horúcou vodou.
Spektrum outdoorových grilov je široké a siaha od jednoduchých rozkladacích roštov, ktoré postavíte nad oheň, až po sofistikované prenosné grily na drevené uhlie. Nechajte sa inšpirovať.
1. Cestovný FireGrill GrandPa's Light My Fire®
Tento gril vám v batohu zaberie minimum miesta, dokáže však urobiť maximum radosti. Neobsahuje držiak, čo ale nie je žiadna nevýhoda, ľahko ho totiž nahradíte akoukoľvek tenkou vetvou alebo klacíkom, akých je v prírode dostatok. Vďaka absencii držiaka je tiež veľmi skladný. Do roštu potom umiestnite akúkoľvek dobrotu podľa vašej fantázie – či už je to šťavnatý kus mäsa, klobáska, väčšie kusy zeleniny alebo napríklad úlovok z divokej rieky. Opekanie na ohni tak získava úplne nový rozmer.
2. Prenosný skladací gril ESBIT® BBQ300S na drevené uhlie
Chcete zažiť plnohodnotné barbecue aj na cestách s rodinou a priateľmi? Nič nie je nemožné. Tento gril je ľahký, skladný a prenosný, vždy pripravený na rýchle použitie.
Gril aj rošt sú vyrobené z kvalitnej nehrdzavejúcej ocele. Rošt môžete umiestniť do 3 rôznych úrovní: najnižšej na grilovanie na prudkom ohni, strednej na pomalšie opekanie a najvyššej na prehrievanie. Súčasťou je praktický obal na drevené uhlie.