📢 Posúvame sa ďalej: Top–ArmyShop mení meno na Rigad! Chcem si prečítať viac

Outdoorové varenie: 3x menu na oheň

30. června 2023Zábava, voľné chvíleHana SedlákováČas čítania 7 minútPrečítané: 699x

Chystáte sa prespať v prírode a premýšľate, akými vychytávkami si to spríjemniť? Alebo plánujete táborák a premýšľate, čo „hodiť na oheň“? A čo tak si z tejto letnej akcie urobiť kulinárske hody? S našimi dnešnými radami sa na ľahko najskôr nezabalíte a s plným žalúdkom sa vám ani nebude ľahko vykračovať. Určite ale budete na túto akciu dlho spomínať.

Outdoorové varenie totiž nemusí byť nuda. Nemusí znamenať len opekanie špekáčikov, zaliatie Adventure Menu alebo jedenie proteínoviek. Môže vás baviť a môže znamenať aj super čas strávený s rodinou a priateľmi. Pamätáte si na 5 chuťoviek na oheň z minulého článku? Tak dnes si k ohňu zájdeme na „meničko“.

POZOR: Sme civilizovaní ľudia. Veríme, že po sebe oheň vždy starostlivo uhasíte (obzvlášť v lete myslite na dostatok vody, počurat oheň skutočne nestačí) a odnesiete všetko, čo ste so sebou priniesli. Príroda je iba jedna a to, v akom je stave, má v rukách každý z nás.

TIP: Pokiaľ vám nie je jasné, ako sa na outdoorové varenie pripraviť a ako postupovať, sledujte nás ďalej, praktické tipy budeme postupne pridávať.

Odporúčané produkty

Príprava je polovica úspechu

Na čo nezabudnúť:

- Nacvičte si to. Outdoorové varenie je tak trochu vyššie dievčenské. Okrem samotného varenia budete potrebovať vybrať dobré miesto, nachystať ohnisko a drevo, niekedy aj nanosiť vodu, dobre rozrobiť oheň a nezabudnúť na žiadne vybavenie. Ak si v tomto nie ste istí, vyskúšajte si to najskôr napríklad na ohnisku na záhrade alebo niekde, kde môžete kedykoľvek dôjsť pre chýbajúce vybavenie. Nie je úplne fajn, keď si prinesiete plný batoh vecí, aby ste zistili, že nemáte čím naberať alebo krájať…

S výberom miesta si dajte záležať. Miesto vyberajte také, kde nespôsobíte požiar ani žiadnu inú škodu ani neprekročíte zákon. Zdroj pitnej vody je výhoda.

- Dostatok vody a prípadne aj vakov na vodu, pokiaľ máte vodu kde naberať. Nielen na varenie a pitie, ale aj na poriadne uhasenie ohňa, prípadne aj na rýchle umytie riadu.

- Jedlo si predchystajte doma. Predstavte si klasický scenár: cestou nakúpite v supermarkete a celú neforemnú tašku s nákupom sa v pote tváre snažíte napchať do batohu. Keď ju pri ohni vytiahnete, postupne z nej vybaľujete jednotlivé potraviny, zatiaľ čo sa vedľa vás vŕši hromada plastových obalov, ktoré si budete musieť odniesť. Nič moc, že?

- Pribaľte si rýchle občerstvenie. Než si všetko nachystáte a uvaríte, vyhladne vám.

- Vrece na odpadky. Nezabudnite naň, bude sa vám hodiť.

- Upratovanie. Viem, že sa opakujeme, ale je to dôležité. Zanechajte po sebe miesto minimálne v rovnako dobrom stave, v akom ste ho objavili.

Polievka, ktorá sa uvarí sama

Aby ste ušetrili čas a prácu, vyskúšajte polievku, ktorá sa uvarí cestou. Napríklad aj v batohu. Ako? No predsa v termoske. Pokiaľ máte doma model so širokým hrdlom, ktorý dobre drží teplo, máte skoro vyhrané.

Teoreticky stačí nahádzať do termosky suroviny a zaliať ich vriacou vodou. Tento postup vám ale úspech nezaručí. Studené suroviny ochladia vodu, ktorá navyše bude aj prirodzene pomaly strácať teplo. Polievka by tak mohla zostať nedovarená a najväčší problém by bol s mäsom alebo hubami.

Oveľa lepšie bude fungovať, keď suroviny pred vložením do termosky prehrejete.

Vybavenie, ktoré budete potrebovať

  • Termoska so širokým hrdlom, ktorá dobre izoluje.
  • Hrniec a varič

Príprava:

  • Zeleninu očistite a všetky ingrediencie (zelenina, údenina, atď.) nakrájajte na malé kúsky.
  • Vložte do hrnca a pridajte soľ, korenie a ďalšie korenie, prípadne kocku bujónu.

Zahrejte na teplotu varu.

  • Opatrne prelejte do termosky a nechajte pracovať.

1. Menu, ktoré opečiete na palici: Zemiakové špirály + mäso alebo ryba

V minulom článku sme piekli zemiaky (a ďalšie dobroty) v balíčku z alobalu. Tentoraz ich vyskúšame trochu inak. Táto verzia vyžaduje trochu cviku a opatrnosti, ale odmení sa vám chrumkavosťou.

Varenie na ohni - zemiaky

Vyskúšajte zemiaky trochu inak.

Vybavenie, ktoré budete potrebovať

  • Nôž.
  • Klacíky na opekanie (skôr tenšie)

Príprava:

  • Celé zemiaky opatrne napichnite na palicu.
  • Po obvode narežte a rez veďte špirálou po celej dĺžke.
  • Opatrne natiahnite.
  • Opečte nad ohňom zo všetkých strán.
Outdoorové varenie - ryby a steaky

K pečeným zemiakom sa rovnako hodí mäso alebo ryby.

2. Menu pečené na kameni alebo panvici: Grilovaná zelenina + steak

Toto menu je rýchle a jednoduché, skrátka si pripravte všetko, čo vám chutí, mäso, zeleninu, klobásky, a opečte.

Outdoorové varenie - steak na kameni

Pod kameňom alebo panvou zostáva ešte dostatok miesta na nejakú dobrotu v alobale, viď minulý článok.

Vybavenie, ktoré budete potrebovať

  • Nôž a doska na krájanie.
  • Čistý plochý kameň na opekanie alebo outdoorová panvička (ideálne skladacia).
  • Obracačka (outdoorová skladacia alebo akákoľvek iná improvizácia).

Príprava:

  • Dobroty nakrájajte, okoreňte a osoľte.
  • Rozohrejte kameň alebo panvu s trochou oleja.
  • Dobroty opečte z oboch strán.

3. Varené menu: Guláš

Máte dosť času a chuť na niečo poriadne? Urobte si guláš (alebo akýkoľvek „eintopf“). Budete k tomu potrebovať väčšiu nádobu - kotlík alebo outdoorový hrniec (outdoorový riad zoženiete aj v prakticky poskladaných sadách, ktoré sú ľahké a zaberú len nutné minimum miesta) a niečo na miešanie.

Pozor- nepoužívajte nádoby, ktoré majú plastové časti, chuť roztaveného plastu sa do guláša vážne nehodí. Porciu pre jedného si zvládnete uvariť aj v ešuse, ale poriadny kotol jedla má svoje čaro a za to čakanie stojí.

Správny guláš nie je len jeden, možností je v podstate nekonečno. Preto si ho uvarte podľa svojej fantázie (alebo receptu).

Outdoorové varenie - guláš

Exaktný recept netreba, guláš urobíte na milión spôsobov.

Príprava:

  • Na oheň usaďte vhodnú nádobu a rozohrejte tuk. Na tuku opečte cibuľový základ a osoľte.
  • Pridajte cesnak, korenie a nechajte rozvoňať.
  • Prichádzajú na rad kocky mäsa alebo údeniny, prípadne huby, všetko dobre opečte.
  • Pridajte na kocky nakrájané zemiaky, zeleninu a tiež orestujte.
  • Môžete pridať napr. paradajkový pretlak, fazuľu z konzervy alebo hotovú omáčku.
  • Podlejte vodou (alebo vínom, vývarom z termosky a pod.), nechajte prevariť. Na záver dochuťte.
  • Kým sa guláš uvarí, chce to čas. Zemiakový alebo hubový môžete mať hotový za pol hodiny, guláš z mäsa vám zaberie hodinu, ale môžete ho „ťahať“ pokojne niekoľko hodín.

Ako to vytuniť:

  • Keď máte ten čas... čo treba si ku gulášu upiecť placky?

Páčilo sa vám dnešné menu? Dúfame, že áno. Nabudúce pre zmenu ochutnáme hmyz ako jedlo budúcnosti :-)

Odporúčané produkty

Čitateľov ďalej zaujíma

Doprava zadarmo od 200 €
97 % tovaru je na sklade
Garancia vrátenia peňazí
Kamenné predajne