Chystáte sa prespať v prírode a premýšľate, akými vychytávkami si to spríjemniť? Alebo plánujete táborák a premýšľate, čo „hodiť na oheň“? A čo tak si z tejto letnej akcie urobiť kulinárske hody? S našimi dnešnými radami sa na ľahko najskôr nezabalíte a s plným žalúdkom sa vám ani nebude ľahko vykračovať. Určite ale budete na túto akciu dlho spomínať.
Outdoorové varenie totiž nemusí byť nuda. Nemusí znamenať len opekanie špekáčikov, zaliatie Adventure Menu alebo jedenie proteínoviek. Môže vás baviť a môže znamenať aj super čas strávený s rodinou a priateľmi. Pamätáte si na 5 chuťoviek na oheň z minulého článku? Tak dnes si k ohňu zájdeme na „meničko“.
POZOR: Sme civilizovaní ľudia. Veríme, že po sebe oheň vždy starostlivo uhasíte (obzvlášť v lete myslite na dostatok vody, počurat oheň skutočne nestačí) a odnesiete všetko, čo ste so sebou priniesli. Príroda je iba jedna a to, v akom je stave, má v rukách každý z nás.
TIP: Pokiaľ vám nie je jasné, ako sa na outdoorové varenie pripraviť a ako postupovať, sledujte nás ďalej, praktické tipy budeme postupne pridávať.
- Nacvičte si to. Outdoorové varenie je tak trochu vyššie dievčenské. Okrem samotného varenia budete potrebovať vybrať dobré miesto, nachystať ohnisko a drevo, niekedy aj nanosiť vodu, dobre rozrobiť oheň a nezabudnúť na žiadne vybavenie. Ak si v tomto nie ste istí, vyskúšajte si to najskôr napríklad na ohnisku na záhrade alebo niekde, kde môžete kedykoľvek dôjsť pre chýbajúce vybavenie. Nie je úplne fajn, keď si prinesiete plný batoh vecí, aby ste zistili, že nemáte čím naberať alebo krájať…
- S výberom miesta si dajte záležať. Miesto vyberajte také, kde nespôsobíte požiar ani žiadnu inú škodu ani neprekročíte zákon. Zdroj pitnej vody je výhoda.
- Dostatok vody a prípadne aj vakov na vodu, pokiaľ máte vodu kde naberať. Nielen na varenie a pitie, ale aj na poriadne uhasenie ohňa, prípadne aj na rýchle umytie riadu.
- Jedlo si predchystajte doma. Predstavte si klasický scenár: cestou nakúpite v supermarkete a celú neforemnú tašku s nákupom sa v pote tváre snažíte napchať do batohu. Keď ju pri ohni vytiahnete, postupne z nej vybaľujete jednotlivé potraviny, zatiaľ čo sa vedľa vás vŕši hromada plastových obalov, ktoré si budete musieť odniesť. Nič moc, že?
- Pribaľte si rýchle občerstvenie. Než si všetko nachystáte a uvaríte, vyhladne vám.
- Vrece na odpadky. Nezabudnite naň, bude sa vám hodiť.
- Upratovanie. Viem, že sa opakujeme, ale je to dôležité. Zanechajte po sebe miesto minimálne v rovnako dobrom stave, v akom ste ho objavili.
Aby ste ušetrili čas a prácu, vyskúšajte polievku, ktorá sa uvarí cestou. Napríklad aj v batohu. Ako? No predsa v termoske. Pokiaľ máte doma model so širokým hrdlom, ktorý dobre drží teplo, máte skoro vyhrané.
Teoreticky stačí nahádzať do termosky suroviny a zaliať ich vriacou vodou. Tento postup vám ale úspech nezaručí. Studené suroviny ochladia vodu, ktorá navyše bude aj prirodzene pomaly strácať teplo. Polievka by tak mohla zostať nedovarená a najväčší problém by bol s mäsom alebo hubami.
Oveľa lepšie bude fungovať, keď suroviny pred vložením do termosky prehrejete.
Zahrejte na teplotu varu.
V minulom článku sme piekli zemiaky (a ďalšie dobroty) v balíčku z alobalu. Tentoraz ich vyskúšame trochu inak. Táto verzia vyžaduje trochu cviku a opatrnosti, ale odmení sa vám chrumkavosťou.
Vyskúšajte zemiaky trochu inak.
K pečeným zemiakom sa rovnako hodí mäso alebo ryby.
Toto menu je rýchle a jednoduché, skrátka si pripravte všetko, čo vám chutí, mäso, zeleninu, klobásky, a opečte.
Pod kameňom alebo panvou zostáva ešte dostatok miesta na nejakú dobrotu v alobale, viď minulý článok.
Máte dosť času a chuť na niečo poriadne? Urobte si guláš (alebo akýkoľvek „eintopf“). Budete k tomu potrebovať väčšiu nádobu - kotlík alebo outdoorový hrniec (outdoorový riad zoženiete aj v prakticky poskladaných sadách, ktoré sú ľahké a zaberú len nutné minimum miesta) a niečo na miešanie.
Pozor- nepoužívajte nádoby, ktoré majú plastové časti, chuť roztaveného plastu sa do guláša vážne nehodí. Porciu pre jedného si zvládnete uvariť aj v ešuse, ale poriadny kotol jedla má svoje čaro a za to čakanie stojí.
Správny guláš nie je len jeden, možností je v podstate nekonečno. Preto si ho uvarte podľa svojej fantázie (alebo receptu).
Exaktný recept netreba, guláš urobíte na milión spôsobov.
Páčilo sa vám dnešné menu? Dúfame, že áno. Nabudúce pre zmenu ochutnáme hmyz ako jedlo budúcnosti :-)