Pri nákupe noža často riešime najrôznejšie vlastnosti a prvky – tvar čepele, dĺžku noža, oceľ, z ktorého je čepeľ vyrobená, alebo materiál, z ktorého je naopak vyrobená rukoväť. Tiež nás zaujíma ergonómia rukoväte alebo prestíž výrobcu. Ale často zabúdame na jednu dôležitú vec, a tou je výbrus čepele, respektíve jeho vzťah k hrúbke čepele.
Tvar výbrusu zohráva dôležitú úlohu, a to najmä pri reálnej práci s nožom. Je to kľúčový faktor, ktorý má vplyv na vlastnosti čepele – väčšinou budete riešiť kompromis medzi jej odolnosťou a schopnosťou rezu. A rozhodovať sa môžete z celého spektra možností buď na jednu, alebo na druhú stranu.
Nižšie uvedené informácie považujte skôr za všeobecné, do hry totiž vstupujú aj ďalšie faktory, napríklad:
Čím je čepeľ hrubšia, tým odolnejšia bude aj pri hrubšom zaobchádzaní, ale väčšou hrúbkou noža sa zároveň znižujú jeho rezné vlastnosti.
Tenšia čepeľ je zase vhodnejšia na rezanie a krájanie, ale so znižujúcou hrúbkou rastie riziko poškodenia čepele pri hrubších činnostiach, ako je kosenie alebo páčenie. Ale teraz už k samotným výbrusom - predstavíme si základné typy a ich hlavné výhody a nevýhody.
K najčastejšie používaným typom výbrusu patrí ten plochý. Pri (plne) plochom výbruse je čepeľ od svojho chrbta smerom k ostriu zbrúsená rovnomerne a končí fazetou. Plochých výbrusov existuje celý rad a jednotlivé modely nožov sa od seba navzájom líšia hrúbkou (hrubosťou) čepele.
Výhodou plochého výbrusu je, že je vcelku univerzálny, a tak zase toľko nezáleží na tom, pre aký typ noža si ho vyberiete.
Je vhodný pre rôzne typy činností a aktivít - snáď len okrem hrubšieho opracovania dreva. Na tieto účely je lepšie využiť skôr výbrusy konvexné alebo šabľové (pozri nižšie). Naopak je perfektný na rezanie. Aj preto sa často vyskytuje aj pri kuchynských nožoch.
Nôž KA-BAR® Becker Necker
Noctem Hydra Knives®
Opäť často používaný typ výbrusu, ktorý má ešte lepšie rezné vlastnosti ako plochý výbrus. Dutý výbrus využíva konkávne brúsenie a ide teda o opak výbrusu konvexného. Čepeľ je teda stenčená, čo sa odráža na lepšej rezivosti noža. V spodnej časti je ostrie (opäť zakončené fazetou) tenšie ako pri plochom výbruse, a to znamená lepší prienik do rezaného materiálu.
Stenčená čepeľ má prirodzene nižšiu odolnosť, a tak očakávajme ešte vyššiu náchylnosť k poškodeniu pri hrubom zaobchádzaní ako pri plochom výbruse rovnakej hrúbky. Horšie je to aj s brúsením, pretože na konkávny výbrus je potrebný skutočný majster. Človek, ktorý nemá s brúsením skúsenosti, by pri konkávnom výbruse mohol neodborným zásahom znížiť životnosť noža.
Nôž s dutým výbrusom nie je vhodný pre náročnejšie úlohy typu kosenia, pretože by sa jeho čepeľ mohla ľahko poškodiť. Naopak je ako stvorený na rezanie a krájanie.
Nôž Kobun Cold Steel®
Zatvárací nôž Jarosz Spear KA-BAR®
Ako už bolo spomenuté, jedná sa o opak dutého výbrusu. Čepeľ je tu (pri rovnakej pôvodnej hrúbke) dokonca ešte širšia ako pri plochom výbruse, respektíve je z nej ubráno ešte menej materiálu. Tento typ výbrusu nie je zakončený fazetou. Nože s konvexným výbrusom patria k tým najodolnejším. Menší odber materiálu pri výbruse však zhoršuje rezivosť a tiež bráni prieniku noža rezaným materiálom.
Konvexný výbrus je pomerne málo rozšírený. Je to aj tým, že je výrobný proces celkom zložitý a bez presných strojov prakticky nemáte šancu sa k nemu dopracovať. Súčasne sú náročnejšie na brúsenie v domácich podmienkach.
Toto riešenie sa na rozdiel od vyššie uvedených hodí vďaka svojej nadpriemernej odolnosti aj na kosenie a batoning.
Ide o relatívne riedko používaný typ výbrusu, kedy rez nie je symetrický, ale z čepele je pri tvorbe ostria ubrané len z jednej strany. Jednostranný výbrus väčšinou využíva rovnaký typ brúsenia ako plochý výbrus. Čo znamená, že sa nôž s takým výbrusom aj pomerne ľahko brúsi. Z pochopiteľných dôvodov však jednostranný výbrus nie je ukončený fazetou.
Jednostranným výbrusom sa opatrujú niektoré kuchynské nože (napríklad vybrané kvalitné nože z Japonska, určené pre šéfkuchára). A ako už vyplýva z celého konceptu, môžeme v tejto kategórii deliť nože podľa dominantnej ruky užívateľa – teda na nože pre pravákov a nože pre ľavákov. Preto keď taký nôž kupujete napríklad ako darček, musíte už dopredu vedieť, do ktorej kategórie patrí váš obdarovaný.
Nože s jednostranným výbrusom majú dobré rezné vlastnosti, ostatne aj z toho dôvodu bývajú využívané práve pri kuchynských nožoch. Nevýhodou je, že sa na taký nôž horšie zvyká - práca s ním je skutočne iná ako v prípade nožov s ostatnými typmi výbrusu.
Scandi alebo škandinávsky výbrus je tiež dosť rozšírený, a to najmä zo strany severských značiek, ako je napríklad Morakniv zo Švédska. Ide o typ výbrusu, ktorý je podobný ako plochý výbrus, len ostrie nie je vyfrézované až po chrbát čepele, ale začína zhruba v polovici (niekedy v spodnej tretine) výšky čepele.
Tomuto typu výbrusu chýba fazeta (respektíve fazetou je tentoraz celý výbrus noža), čo môže byť problém pri brúsení – hoci sa škandinávsky výbrus brúsi ľahko, chýbajúca fazeta znamená nutnosť odberu väčšieho množstva materiálu ako pri iných typoch výbrusov.
Čepeľ so škandinávskym výbrusom je každopádne veľmi pevná a odolná. Také nože sa hodia na prácu s drevom a majú skvelé rezné vlastnosti. Ostatne aj preto bývajú obľúbenými nožmi zálesákov. Modely so škandinávskym výbrusom sú asi najvhodnejšie na výrobu hoblín. Rozhodne by sme ale čepeľ vybrúsenú týmto typom výbrusu neodporúčali na hrubšie práce, pretože tenká časť ostria sa v tomto prípade ľahko vylomí a vznikajú nechcené zúbky.
Bushcraft nôž OK4 Hultafors®
Švédske nože MORAKNIV®
Šabľový výbrus je akýmsi kompromisom medzi plochým a škandinávskym výbrusom. Ide v zásade o typ výbrusu, ktorý sa s tým škandinávskym často pletie. Jediným rozdielom je práve prítomnosť fazety, ktorú zase šabľový výbrus preberá z toho plochého. Čepeľ noža zostáva v hornej časti v plnej hrúbke, čo so sebou prináša výhodu vyššej odolnosti (a vďaka fazete sú tieto nože odolnejšie aj v porovnaní so škandinávskym výbrusom).
V porovnaní s plochým výbrusom bude rezivosť noža o niečo slabšia – ako vidno, každý typ výbrusu so sebou prináša aj nejakú nevýhodu. Dôvodom je väčší uhol ostria a tým aj horší prienik čepele do rezaného materiálu.
Nože s týmto výbrusom sa tak hodia na hrubú prácu, kosenie alebo batoning. Také nože dokážu čiastočne zastať aj prácu sekery.
Nôž StrongArm GERBER®
ANV® Z300 G10 Liner Lock
Najvhodnejší typ výbrusu vám tu univerzálne neporadíme. Ide totiž o subjektívnu záležitosť, pričom je dôležité, akým spôsobom svoj nový nôž budete chcieť najčastejšie využívať.
Ponúka sa variant používať jeden väčší a silnejší nôž so šabľovým či konvexným výbrusom na hrubšiu prácu a základné spracovanie dreva, a druhý menší nôž s tenšou čepeľou opatrenou plochým, dutým či scandi výbrusom.
Pokiaľ ide o jeden univerzálny nôž, ktorý zastane všetku prácu, záleží na našej náročnosti. Niekto nepotrebuje nôž na jemné rezanie a zvolí radšej hrubšiu čepeľ, ktorá vydrží všetko. Niekto naopak využíva nôž na jemnejšie práce, vyberie si tenšiu čepeľ a na ťažkú prácu zvolí napríklad sekeru. Voľba potom zostáva čisto na vás a vašich individuálnych preferenciách.