Keď príde na prežitie vašej rodiny pri požiari, tak sa vnucuje samozrejme otázka, či máte doma viac ako jeden hasiaci prístroj? A viete, kde presne u vás doma každý z nich je aj v šoku a tme? Ale aspoň jeden máte, že áno? Musíte byť totiž pripravení na to, že sa oheň ukáže kdekoľvek - v dome alebo jeho okolí.
Rýchly reakčný čas je tu absolútne kritický, jedná sa o desatiny sekundy. Keď totiž ešte dom staviate, tak tu je vďaka jeho prevzdušnenosti aj rozházenému materiálu požiar ešte nebezpečnejším hosťom, pretože spôsobí, že sa podobný oheň rozšíri neuveriteľne rýchlo. A nie je nijako vzácnym zjavom, že oheň niektorých ľudí v danom mieste doslova lapil. A mali čo robiť, aby unikli bez príslušných zariadení alebo to rovno nezvládli po otrave dymom. Podobné správy sú v médiách každú chvíľu.
Často v praxi dochádza k tomu, že máte len chvíľku, aby ste malý oheň zvládli. Keď ale až v tejto situácii začnete premýšľať, do akej skrine v garáži ste ho dali, tak to o vašej pripravenosti na podobné veci úprimne moc nesvedčí. Optimálny stav bude, keď budete držať na rôznych miestach rôzne typy hasiacich prístrojov(podľa materiálu). Toto je vec, ktorá bude následne na vašom svedomí, takže sa uistite, že všetky sú rozumne dostupné a že s nimi viete operovať vy aj vaša rodina.
Keď sa nad touto vecou sami na chvíľku zamyslíte, tak by ste boli veľmi nerozumní, ak by ste jeden nemali priamo v spálni. Práve tu sa totiž obvykle stačí prebudiť, pochytiť ho a ísť hasiť. Toto je skrátka situácia a miesto, kde ste polku svojho času doma, takže šanca, že k niečomu dôjde práve tu, je nemalá.
Keď ho tu ale máte a počujete v noci podozrivé hučanie a vidíte farby, len ho popadnete a idete hasiť. Tiež sa môže stať, že ho budete potrebovať na úteku z horiaceho domu / pri zachraňovaní vašej rodiny a zvierat.
Aj v tejto veci je odpoveď jednoznačné "áno". Dochádza tu totiž k zahoreniu tuku na smaženie / varenie / pečenie.
Pracujete na nejakých projektoch v garáži s drevom alebo papierom? Alebo tu máte staré handry? Určite sa vám už niekedy stalo, že ste zacítili dym alebo popáleninu. Každopádne zbytočne osud neprovokujte, pretože existujú aj ľudia, čo majú celodrevenú dielňu, kúri tu drevom uprostred toho všetkého a lejú použité riedidlo po farbách do pilín priamo do hromady dreva vedľa ohňa.
Čo sa týka ďalších miest, tak určite nič nepokazíte ani tým, keď nejaký bude na prízemí, v pivnici, v detskej izbe, v maštali s drevom, u zvierat, ...
Jeden zahraničný lokálny bojovník s ohňom / hasič sa nechal v tejto veci počuť: "Ako osoba denne sa stretávajúca s ohňom po 22 rokov a tá, čo práve mala domáci malý požiar v garážikvôli elektrike v aute, vás preto môžem ubezpečiť, že hasiacich prístrojov nikdy nemôžete mať okolo seba nadbytok."“
Dáme krk na to, že asi väčšina z vás má nejaký hasiaci prístroj niekde doma. Pointa dnešného článku je dospieť k záveru, že potrebujete zvážiť viacero a na viacerých miestach.
Možno sa to nestane priamo vám, pretože sa nesprávate s ohňom ako idiot, niekto iný v blízkosti ale môže. Tiež môže chytiť komín, chytí kus detskej pyrotechniky, čo pristál na vašej streche, môže dôjsť ku krátkemu spojeniu u autobatérie, zhorí nejaká lacná čínska elektronika, ...
Každý plameň potrebuje k vzniku tri veci: teplo, kyslík a palivo. Keď jeden odstránite, oheň okamžite zhasne. Štandardne oheň tiež porastie do tej doby, kým jedno z nich neodstránite.
Čo sa týka práve tej najbezpečnejšej cesty, ako uhasiť horiaci tuk, tak ak vám tuk horí v panvičke (alebo inej kuchynskej nádobe), tak nepanikárte, dá sa to v pohode zvládnuť, keď viete, čo robíte.
Odstráňte kyslíkpodľa nasledujúceho postupu:
Dá sa k tomu tiež použiť hasiaci prístroj triedy B, BC alebo ABC.
Tieto typy hasiacich prístrojov určené do kuchyne bývajú menšie a "príručnejšie".
Poznámka k ich použitiu: Spočiatku môže podobný prístroj vypustiť viac tlaku, ako sa vám možno zdá, takže aby nenarobil na okoliu viac škody ako úžitku a nezhodil vám aj onú pravú čínsku vázu, tak začnite s jeho nasadením radšej z väčšej diaľky a potom sa približujte pomaly, ako klesá jeho tlak. Nedajbože to môže spôsobiť vystreknutie horiaceho tuku a vaše popálenie alebo ďalšie rozšírenie ohňa. Opatrne teda sprvu a radšej z väčšej diaľky!
Robí sa asi tak vo veľkosti 1 x 1 meter, respektíve si ju môžete vyrobiť sami na podobné veci. Dá sa vyrobiť napríklad zo sklolaminátu.
Dá sa ale tiež tuk uhasiť tým, že do neho nasypete poriadny objem jedlej sódy, čo je rovnako vec, ktorú v tomto objeme asi len málokto (väčšie kuchyne pravdepodobne) bude mať blízko.
Stačí tiež s chladnou hlavou namočiť uterák do vody, zvyšok vykrútiť a natiahnuť / prehodiť cez horiacu rajnicu. A opäť pozor na vlastné popálenie a pohybujúci sa vriaci tuk. Metóda to je ale rýchla, efektívna a ľahko dostupná - uterák a vodu máte po ruke aj na chate.
A pozor, uterák by mal byť len vlhký, nie z neho kvapkať voda! A áno, súvisí to s rovnakým faktorom, o ktorom budeme hovoriť za chvíľu (totiž prečo sem nedať vodu ale naozaj absolútne nikdy!)
Rovnako tak ako je ohľadom horiaceho tuku dlhý zoznam vecí, čo sú tu odporučené, tak je rovnako dôležitý aj ten, čo by ste tu ale naozaj nikdy nemali robiť.
Isté štatistiky hovoria v tejto veci jasne - celých 31% požiarov doma je spôsobených kuchynským vybavením a vecami na varenie.