Dáme vám na to síce odpoveď vzápätí, ale pozrieme sa dnes aj na ďalšie metódy, ako ho z ryže odstrániť. Áno, ryža ho obsahuje variabilné množstvo, a to sa dá redukovať. Z piva ho treba nijako nedostanete. Je faktom, že nie každá ryža obsahuje vysoké stopy arzénu, pretože určiť jeho obsah môže byť ťažké (alebo úplne nemožné) bez toho, aby ste to skúsili v laboratórii, ktorú len málokto má doma. Rozhodne tým ale nič nepokazíte. Ako na to teda?
Dáme vám na to síce odpoveď vzápätí, ale pozrieme sa dnes aj na ďalšie metódy, ako ho z ryže odstrániť. Áno, ryža ho obsahuje variabilné množstvo, a to sa dá redukovať. Z piva ho ale nijako nedostanete.
Je faktom, že nie každá ryža obsahuje vysoké stopy arzénu, navyše, určiť jeho obsah môže byť ťažké (alebo úplne nemožné) bez toho, aby ste to skúsili v laboratórii, ktorú len málokto má doma. Určite tým ale nič nepokazíte.
Toto je postup, ktorý odporúčajú všetky dôveryhodné organizácie typu Kráľovská asociácia z Edinburghu atď.
Našli sa rádovo väčšie hodnoty kreatinínu spájaného v moči s koncentráciou TA (celkový arzén) a DMA (dimetyl-arzenická kyselina), ktoré boli nájdené v krvi ľudí, čo jedia ryžu dvakrát a viackrát týždenne.
Zaujímať by vás to malo tým viac, čím častejšie ju jete. Pre niektorých ľudí a kultúry je to hlavné jedlo, takže arzén je pre nich asi taký problém, ako keď sa živíte jedine lovom vtákov a zveri a konzumujte olovo vo veľkom.
Väčšina prepperov má ryžu pomerne rada, pretože má dlhú trvanlivosť a s fazuľou je to dobrá kombinácia ako príloha (obe sólo majú menej nutrientov a aminokyselín).
Počas varenia väčšina arzénu opúšťa ryžu a vstupuje do voľnej vody.
Keď teda ryžu uvaríte dosucha opäť, alebo použijete varič ryže (ryžovar), tak sa skoro všetko zase vsiakne naspäť (84% pôvodného arzénu)! Keď ale použijete poriadnu dávku vody, tak sa všetok neabsorbuje, ale nariedi.
Prof. Meharg testoval všetko a zistil, že keď užijete pomer 1:5 ryže k vode, tak v nej zostalo len 43% pôvodného množstva arzénu.
Jednoznačne - keď totiž bola táto metóda skombinovaná z namočením cez noc, tak tu zostalo len 18% arzénu.
Basmatská ryža importované z Indie a Pakistanu a jazmínová ryža z Thajska majú najmenej arzénu takpovediac z výroby.
Pokiaľ ju ale nejete denne, tak to neriešte. Otázka je ale to, aby sa k vám arzén nedostal inými zdrojmi, že áno - najviac ho je práve v ryži, potom listovej zelenine a morských plodoch. Zlúčeniny AS3 sú 5-20x toxickejší ako AS5. Druhý spomínaný je našťastie arzén organický.