📢 Posúvame sa ďalej: Top–ArmyShop mení meno na Rigad! Chcem si prečítať viac

7 tipov pre varenie v prírode na úrovni

18. března 2019Rady a tipyHájek PetrČas čítania 10 minútPrečítané: 761x

Je zaujímavým paradoxom, že keď už niekto vyráža niekam do úžasnej prírody (či už s rodinou alebo bez), berie si so sebou zvyčajne tie najstrašnejšie a najlacnejšie instantné veci, na aké len narazil. Ako by to snáď bol nejaký nepísaný zákon dokonca. Takže, my si dnes na túto tému položíme zásadnú otázku - ako si užívať prírody aj dobrého jedla zároveň?

Kempovanie a varenie v prírode

 Keď sa človek pohybuje po úžasných prírodných miestach, vnucuje sa samozrejme otázka, prečo si tu zbytočne kaziť zážitky aj žalúdok nedobrými lacnými vecami z výpredajov? Je mnoho chutných volieb, ako sa najesť na dovolenke a my sa vám dnes pokúsime niektoré ponúknuť...

Sú medzi nami určití ľudia, ktorí si zakladajú na tom, že si varí vždy a všade sami, pre svoje chuťové bunky, zo svojich vlastných ingrediencií a vo vlastnej kuchyni. To rozhodne nie je zlý koníček, navyše, tým skôr sa vám bude hodiť v prírode, pretože tam ste jednak na dovolenke a za druhé, zvyčajne vás tu nikto nijako extra nenaháňa, takže si môžete variť kedy a ako dlho chcete.

No a variť si sám v prírode, to je zážitok, ktorý prekoná len máločo - dá sa prehľadať okolie na suroviny (žihľavové listy, púpavy, šípky, ...) a prípadné koreniny (to podľa sezóny a miesta), takže sa kreatívna kuchárska myseľ rozhodne môže viac prejaviť. Navyše, je to dobré pre posilnenie vašej kuchárskej kreativity, takže sa varenie vonku v žiadnom prípade nebráňte, instantným najlacnejším čínskym polievkam ale povedzte úplne rozhodné: "NIE!".

Sú ale určité kompromisy, ktorých si musí byť vedomý aj ten najlepší kuchár. Tak napríklad, celkom logicky si z domu nevezmete na kolieskach (a s odvíjejícím káblom vedľa) chladničku, mrazničku či dokonca umývačku. Zase, keď už je človek niekde v prírode, prečo neskúsiť niečo nového, nevšedného, zaujímavého a pritom zadarmo? Polievka z žihľavových listov či dokonca špenát z nich bude rozhodne zážitkom, na ktorý väčšina celý život nezabudne (a bude na vás zabezpečiť, aby to bolo výhradne v dobrom zmysle...).

Aj vtedy, keď sa náhodou ocitnete bez plynového variča, benzínu a liehu, stále ste predsa slušný kuchár(ka) a ako taký určite zvládnete dobré jedlo kedy a kde chcete, nie je to pravda? A uvidíte sami, že to v prírode nie je vôbec s varením zložité, ba naopak, a navyše, v prírode viac chutí (cestovanie po lesoch a kopcoch ale väčšina moderných ľudí dlho neustojí a začne sa napchávať sladkosťami vo všetkých formách, čomu sa samozrejme snažte zabrániť solídnym jedlom).

Čo je typické pre varenie vonku vo všetkých formách?

Nie je to v žiadnom prípade raketová veda, takže máte o to väčší priestor na testovanie, skúšanie a robenie chýb. Ale pokoj, ste na dovolenke, takže si môžete dovoliť robiť, čo a kedy chcete predsa! Už sme naznačili, že sa vám zrejme dostanú do rúk úplne nové ingrediencie (korene lopúcha, šalát z púpav, ...). Aj z takých základných vecí a surovín sa však dá jesť na úrovni!

Grilovanie mäsa

 Aj keď vám príroda dáva (ideálne v rámci platných zákonov miesta, kde práve ste) možnosť, skúsiť čosi nové, neznáme a nevídané, nič vám prirodzene ani nebráni v tom, vziať si staré osvedčené veci a len si ich "po novom" okoreniť a pripraviť s vecami, na aké narazíte po ceste...

Keď to zvládli jaskynný ľudia tisíce rokov pred nami, je zrejmé, že tento typ stravy aj varenie máme všetci v našej DNA a keď si občas nedáme niečo vonku z ohňa, z nevysvetliteľných dôvodov duševne schádzame. Doba nám ale pokročila, takže sa samozrejme rozhodne neobávajte použiť nejaké moderné vymoženosti, ktoré vám varenie / pečenie / smaženie všetkých foriem uľahčí (prinesené veci vyžadujúce varenie / pečenie typu fazuľa a zemiaky, teplomery, moderné nerezové hrnce a príbory, variče plynové aj liehové, no skrátka, čokoľvek, čo používate bežne pri varení napríklad na chate a u čoho máte isté tušenie, že by sa vám to mohlo hodiť a nevyhnutné sú aj veci, ktoré práve vaša rodina tak miluje - konzervám a instantným veciam sa ale skôr vyhnite, ste v prírode predsa len za nejakým tým novým zážitkom...).

Aké veci môžete v prírode k vareniu robiť a využiť?

  • Lesný gril - keď už máte zapálený oheň vo vyhrabanej a trochu zahĺbenej diere a po bokoch dva ploché kamene, je spolovice vyhraté, takže teraz už len zostáva navyše počkať, až sa začnú robiť uhlíky z vami vopred pripravenej hranice dreva. Uhlíky sa ľahko kontrolujú a dlho hrejú, takže počkajte, až zmiznú všetky plamene a váš osobný lesný gril je na svete! Môžete naň pritom dať, čo chcete - hrniec s jedlom na ohriatie, pár špekáčikov, a tak podobne. Kto sa zdráha tomu, mať jedlo priamo na klacíčcích nad ohňom (napríklad by nerád, aby sa niečo vylialo a bolo razom po ohni), pokojne môže siahnuť po nejakej kovovej mriežke a na ňu všetko umiestniť a potom už len otáčať a čakať, až ucítite , že je hotovo...
  • Lesná platňa - jej príprava je v zásade úplne rovnaká, ako u lesného grile vyššie, len namiesto kolov / železnej siete naprieč cez ňu položíte ďalší veľký regulárny a poctivý plochý kameň, z ktorého sú okraje platne (pozor na dokonalé vyváženie celej zostavy, pretože to, ako budete hýbať jedlom miešať niečo bude neustále meniť ťažisko, čo niektoré konštrukcie nemusia v zdraví ustáť!). Úplne rovnako vám však poslúži aj akýkoľvek plochý kus kovu alebo keramiky, čo niekde nájdete.

Varenie v prírode

 Za onej konštelácie, že máte v pláne používať akékoľvek prírodné listy a drevo ako kuchárske náradie, podložky, utierky, servírovacie náčinie a podobné veci, uistite sa sprvu, že nejde o nič jedovatého, čo špeciálne platí pre rastliny a huby, ktoré majú jedovatého len niečo (semená, koreň, stvol, ...).

  • Pečenie na bodci - veľmi stará a osvedčená metóda, ktorá sa využíva pokojne aj u celých prasiat, ale rovnako tak sa dá použiť u všetkého, čo zoženiete - od myší, cez bažanty až po celé ošípané, alebo pár špekáčikov / meter kabanosu (prepichnúť opatrne a čo najviac). Iste vám ale nemusíme pripomínať, že loviť niečo podobné u nás v lese lukom je pytliactvo! Uistite sa taktiež pri výrobe bodca, že je to úplne a dokonale mokrý kus dreva, pretože keď nebude, tak časom prehorí a vy stratíte dané jedlo, resp. razom ho budete pripravovať pečením v popole. Jeho použitie je prosté - prepichnite ho celým mäsom od začiatku až do konca. Potom ho položte na dva kúsky dreva tvare "Y" zapichnuté tesne vedľa ohňa (tiež pozor na prehorenie) a razom máte ražeň, na ktorom sa dá bodec otáčať a rovnomerne opekať.
  • Zemná pec - vyhrabte jamu a naspodku založte oheň. Môže byť väčšia, nech máte veľa uhlíkov (zase na 100% strážiť a dávať pozor na les!). Pozor aj na to, že je nutné začať s celou akciou dobré 2 hodinky pred vlastným pečením / varením. Veľkosť onej jamy môže byť rozdielna podľa typu jedla, čo tu varíte, ale pokojne treba celé kurča. Až je hotovo, zakryte oheň kamene a položte na ne ono jedlo, posypte ho korením, čo nájdete (ihličie dodá treba štipku horkastú chuť, možno mäso aj zamotať do listu maliny, žihľavy a pod.) A všetko zakryte ďalšiou živou trávou, konármi či lístím pre udržanie vlhkosti (pozor na jedovaté veci!). Na to ešte nahádžte hlinu a nechajte veci variť. Trvá to celkom dlho, celé prasa pokojne aj pol dňa až deň. Takže, pokúste sa odhadnúť čas, prípadne skúsiť niečo podobné najprv doma na záhrade, nech tušíte, čo od zemnej pece môžete zhruba čakať. Výsledok zvyčajne býva neuveriteľne chutný.
  • Kamenná pec - aj keď tomu možno v prvej chvíli nebudete veriť, existuje aj typ ohňa na prípravu jedla, ktorý umožňuje kontrolovať teplotu! Postavte z kameňov do okolia malý krb a ďalší akoby nad ním (oddeľovať ich musí veľký plochý kameň či kovový gril) a to iba z troch strán (jednu musíte nechať voľnú kvôli vzduchu, palivu a jedlu). Teraz rozrobte oheň okolo celej prednej strany kamennej pece a počkajte, kým oheň nezahreje pec a tým pádom aj potom čokoľvek, čo do nej následne hodíte (horná časť je samozrejme určená pre varenie a spodná na kúrenie). No a v závislosti na tom, ako veľmi alebo málo pod ňu priložíte, tým viac alebo menej vám stúpne aj teplota nad kameňom hore.

Kempovanie a varenie v prírode

 Ak máte v partii jedného jasného kuchára, tak býva dobrý a osvedčený nápad, že zatiaľ čo génius pracuje na svojom vele-diele, tak my vyrazíme do okolia a snažíme sa nájsť niečo, čo by pri varení podporilo a pomohlo (pár húb, čučoriedok,...). Neuškodí iste sa ani dopredu opýtať, čo by sa mu asi tak hodilo...? (Minimálne drevo to bude vždy!)

  • Dehydratácia jedla - čo sa týka improvizovaného sušenia jedla, tak to sa dá vykonávať niekoľkými spôsobmi. Asi každý pozná bežné sušenie na Slnku (to máte síce zadarmo, ale nie je to moc spoľahlivý zdroj - mraky ho zatieni na celé hodiny a sú isté miesta, kde ho veľmi neužijete všeobecne, ako náhodne pod hustou zeleňou). Čím viac sa vám ale niečo podarí usušiť (a tým aj zredukovať objem vody vo vnútri), tým dlhšie vám to aj neskôr vydrží. Nič vám samozrejme nebráni ani v tom, vyrobiť si vlastnú mikro-udiareň z dreva a kamenia či veci usušiť na miernom ohni (nutné stále strážiť!), a tam si veci, čo by vydržali len deň-dva pripraviť tak, aby vydržali aj týždeň- dva.
  • Varič z plechovky - výborný trik pre improvizované varenie, na ktorom je skvelé hlavne to, že nespotrebuje veľa dreva (pár nalámaných konárov bude na kávu či čaj bohato). A ako ho vyrobiť? Nie je to nijako zložité: vezmite plechovku (radšej väčšiu) a najprv z nej odstráňte všetky nálepky, plastové viečka a obaly. Potom do nej urobte nožom (ide kľudne aj s klincom alebo veľmi malým hrotom na "Švajciaráku" alebo menšiou sekerkou) pravidelné otvory pozdĺž hornej strany (úplne hore), potom ďalší malý kruhový dole (pre prikladanie) a potom už len dovnútra dajte zdroj ohňa (sviečka, špeciálny plynový varič, kocky suchého liehu, ...) a zapáľte. Položte jedlo na hornú časť s otvormi (ako vidíte, slúžiacimi ako prieduchy) a môžete variť. Kto chce mať nad svojím varičom z plechovky extra kontrolu, tak môže siahnuť aj po malej plechovke ďalšej (bezo dna pochopiteľne), ktorá po vložení dole do prikladacieho otvoru (na telo akoby v uhle 90° myslené - skrátka ako bežný vývod komínový) slúži ako skvelý prikladací priestor (keď otvor sem urobíte aj dokonale guľatý, tak v ňom bude malá plechovka aj pekne držať).
  • Varič na suchý lieh - aj keď sa jedná dnes u rady táborníkov / cestovateľov skôr o riešenie núdzové a záložné (a štandardne používajú treba moderný varič plynový na kartuše), jedná sa o vecičku, ktorá sa zmestí aj do vašeho vrecka nohavíc a ktorá býva solídnym kusom výbavy do každého batohu. Malý otvárací varič obsahuje kocky suchého liehu a keď ho otvoríte, sám sa premení zároveň na priestor na varenie na strane jednej a jeho bočné výstuhy razom poslúži ako podpora vášho rajnica. Ak ešte naviac býva podobná hračka z hliníka, jej váha je doslova zanedbateľná. Niesť dostatočný objem paliva je iná otázka samozrejme, každopádne počítajte s tým, že kocka liehu bude horieť cca 5 minút +/- podľa veľkosti a vetra.

Pár slov na záver...

Keďže prakticky nikdy nebudete vedieť, na čo dopredu v prírode narazíte, precvičujte svoje umenie prírodnej kuchárskej improvizácie kdekoľvek len máte možnosť. Dnes je populárne myslieť takpovediac mimo zadané pravidlá (out-of-the-box), takže ak chce človek objaviť a zažiť niečo nové (a špeciálne vo varení), nič iné mu nezostane... Ale nie je práve v tom krása a uspokojenie z improvizácie, keď človek vie, že na čokoľvek narazí ("Z tých malín a čučoriedok by bola slušná buchta!"), pobije sa s tým a vo výsledku ho aj jeho rodinu čaká chutné jedlo v prírode?

Čitateľov ďalej zaujíma

Doprava zadarmo od 200 €
97 % tovaru je na sklade
Garancia vrátenia peňazí
Kamenné predajne