Nôž patrí k základným prvkom (nielen) outdoorovej a survivalovej výbavy a má veľmi široké využitie. Najlepší nôž je ten, ktorý máme pri sebe, keď ho potrebujeme. To však samo o sebe nestačí. Aby váš nôž vždy perfektne fungoval a vy sa naň mohli stopercentne spoľahnúť, je potrebné sa oň pravidelne starať a tiež ho správne používať. Akých najväčších chýb sa vyvarovať? To všetko si povieme v tomto článku!
Príslovím „každý správny muž má pri sebe nôž“ sa snáď až trochu gýčovito opakujeme, ale lepšie to aj tak ešte nikto nevyjadril. Či už si na svoje konkrétne účely vyberieme akýkoľvek typ noža, mali by sme ho vždy udržiavať ostrý. To je prvá zásada, ku ktorej sa ešte vrátime. Ale tých zásad, ako (ne)zaobchádzať s nožom, je viac. Poďme sa na ne pozrieť bližšie.
Na prvý pohľad sa to zdá logické – nôž je nástroj, ktorý je zo svojej podstaty určený na rezanie (teda pokiaľ nejde o špeciálnu kategóriu športových vrhacích nožov). Samozrejme, že v núdzi sa dá využiť aj viac multifunkčne, ale na vlastné nebezpečenstvo. Pokiaľ totiž používate nôž na čokoľvek iné ako na rezanie, hrozí nielen jeho zničenie, ale potenciálne aj zranenie vás a/alebo ľudí okolo. Pre multifunkčné využitie si teda kúpte radšej vhodný multitool, bude to bezpečnejšie.
Nôž nie je skrutkovač, píla, páčidlo ani kladivo. Jeho čepeľ je prispôsobená na to, aby na ňu bol kladený rovnomerný tlak. Pokiaľ na ňu budete vyvíjať tlak jednostranný, bodový alebo iný, hrozí, že sa jej kus (alebo celá čepeľ) odlomí, prípadne sa nôž ztupí, ohne, skrúti alebo inak (väčšinou) nenávratne poškodí. A vzhľadom na to, že kvalitný nôž nie je práve najlacnejšia záležitosť, bola by to škoda.
Ulomený kus čepele môže pri vyvíjaní prílišného tlaku odletieť vyššou rýchlosťou a spôsobiť tak nepríjemné zranenie. A k tejto téme ešte jedna poznámka – s nožom režte vždy len materiály, ktoré sú mäkšie ako samotná čepeľ. Samozrejme čím tvrdší materiál, tým skôr sa čepeľ ztupí a tým skôr potrebuje údržbu.
Väčšina nožov, respektíve ich čepelí, je vyrobená z nehrdzavejúcej ocele. Lenže fakt, že je táto oceľ nehrdzavejúca , ešte neznamená, že nemôže skorodovať. Každý typ ocele je totiž nehrdzavejúci iba do určitej miery. Preto nôž nikdy nevystavujte dlhodobej vlhkosti. Samozrejme, že s ním niekedy musíte robiť v daždi alebo si treba potrebujete nakrájať kus ovocia – také veci nožu neškodia. Za predpokladu, že ho po použití vždy dôkladne usušíte.
Z podobného dôvodu nie je vhodné nože čistiť pod vodou, ale radšej vždy len utrieť vlhkou handričkou. Najmä tie nože, ktoré sú vybavené rôznymi čapmi či zatváracím mechanizmom. Raz za čas je vhodné sa o nôž postarať aj inak, napríklad čistiacimi prostriedkami na nože v spreji. Ak má nôž drevenú rukoväť, odporúčame ju pravidelne ošetrovať napríklad ľanovým olejom alebo pravým včelím voskom.
Vlhkosť a korózia neškodia až tak samotnému ostriu, ale otočným čapom, uzamykacím mechanizmom a miestam, kde sa kov spája s iným materiálom (napríklad ak máme pri noži konštrukciu čepele full-tang). Čo ale ostriu určite škodí, je umývanie v umývačke. Nielenže v priebehu umývania môže dôjsť k poškriabaniu iných predmetov (napríklad aj plastových súčastí umývačky), ale súčasne sa môžu napríklad dva nože „otierať“ o seba a tým prichádzať o svoju štruktúru a ostrosť. Pri oneskorenom štarte umývačky navyše môžu nôž poškodiť agresívnejšie potraviny, od ktorých môže byť zašpinený.
A k tejto téme ešte jedna poznámka – korózia, ani tá drobná, povrchová, neškodí len samotnému nožu, ale aj predmetom, ktoré s ním krájame. Najmä pokiaľ ide o potraviny, ktoré môže korózia ľahko kontaminovať, a určite nie je vhodné dostávať do seba spoločne s jedlom kúsky kovu. No a ak režeme nejaký „delikátny“ materiál, potom je škoda, aby sme si ho koróziou nenávratne ušpinili.
Rukoväť je k čepeli (najmä pri spomínanej konštrukcii full-tang) často pripojená pomocou skrutiek alebo nitov. Skrutky môžu mať z času na čas tendenciu sa uvoľňovať. Preto je vhodné priebežne kontrolovať ich dotiahnutie a prípadne ich dotiahnuť vhodným nástrojom. Existujú aj špeciálne lepidlá na závity, ktoré skrutky udržia na svojom mieste dlhšie. Určite je vhodné dotiahnutie skrutiek kontrolovať nielen preto, že sa nôž s uvoľnenou skrutkou môže stať nestabilným a potenciálne aj nebezpečným, ale aj preto, že stratená skrutka a následné pátranie po vhodnej náhrade rozhodne nie je príjemná záležitosť.
Niečo iné je údržba čapov a nitov – túto prácu už by sme ale na vašom mieste nechali skôr odborníkom. Rovnako tak, pokiaľ sa vám nôž poškodí inak, rozhodne sa ho nepokúšajte spravovať svojpomocne, pokiaľ nejde skutočne o nejakú banalitu, ale radšej ho zverte špecialistom, nech si ešte neprivodíte nejaké zbytočné zranenie.
V tomto odseku by sme radi vyvrátili zaužívaný mýtus, že tupý nôž predsa musí byť bezpečnejší ako ten ostrý, pretože s takým sa predsa neporežete. Omyl. Akonáhle nôž stupíte, musíte pre všetky s ním vykonávané práce vydávať väčšiu silu a viac na nôž tlačiť. Tento fakt však zvyšuje pravdepodobnosť, že sa vám pri práci vyšmykne a vy sa škaredo poraníte.
Preto je dôležité udržiavať nôž v kondícii. Brúsenie noža je možné vykonávať rôznymi spôsobmi, pričom tým najprimitívnejším je ručné brúsenie, ktoré však chce cvik. Pretože pri ručnom brúsení nám nemá čo udržiavať uhol ostria voči brúsnemu kameňu, musíme uhol nastavovať v priebehu celého brúsenia manuálne, čo môže byť pre začiatočníkov dosť ťažké. Naopak strojný brúsny systém uhol udrží po celé brúsenie rovnaký, a tak je vhodný pre všetkých, ktorí si v tomto neveria.
A potom tu máme ešte provizórne riešenie v podobe naťahovacích brúsok, ktorými nôž nabrúsite len tak nahrubo. Prípadne ocieľok, ktoré ale nebrúsia, iba vyrovnávajú fazetu čepele. O brúsení nožov a ďalších nástrojov si môžete podrobne prečítať v jednom z našich starších článkov.
Aby vám nôž čo najdlhšie vydržal, je prirodzene nutné ho vhodne skladovať. O tom, že by ste mali nože uchovávať mimo dosahu detí, snáď ani písať nemusíme. Nože ideálne skladujte v šuplíku, ale mali by ste si na ne zaobstarať organizér. V šuplíku nože rozhodne neukladajte na voľno. Mohlo by dôjsť k ďalšiemu zbytočnému zraneniu, kedy sa o nôž porežete napríklad pri vyťahovaní ďalšieho vybavenia.
Pokiaľ nôž umývate ručne spoločne s kuchynským riadom, poriadne ho osušte a zvlášť uložte na miesto, ktoré je pre neho určené. Nenechávajte ho ležať spoločne s ďalším riadom v odkvapkávači, ale venujte polminútu navyše tomu, že nôž odnesiete samostatne presne tam, kam patrí.
Prirodzene existujú aj stojany na nože, ktoré umožňujú ich vertikálne skladovanie. Aj to je možnosť, najmä ak máte nožov viac. My sa ale bavíme skôr o nožoch outdoorových než o tých kuchynských a taký nôž by mal mať svoje špeciálne, čestné miesto medzi ďalším vybavením. Ak máte nôž s pevnou čepeľou, neskladujte ho dlhodobo v pošve, ale mimo nej.
Nôž nie je len nástroj, ale môže to byť aj zbraň. Preto je pri manipulácii s ním nutné dodržiavať isté bezpečnostné opatrenia, ktorými sa vyhnete zraneniu ako seba samého, tak aj ľudí okolo. Keď už sa nožom zraníte, vykonajte bezodkladne základné ošetrenie s pomocou lekárničky. Ak sú zranenia väčšieho rozsahu, potom bez zbytočných prieťahov vyhľadajte pomoc lekára.
S nožom nikdy nevykonávajte prudké pohyby, nebehajte s ním ani nikam nešplhajte. Pokiaľ vám nôž spadne na zem, počkajte až dopadne, aj keby to malo znamenať jeho poškodenie. Nikdy ho nechytajte počas letu, mohli by ste sa porezať. Nôž prípadne kúpite nový, ale porezaná ruka môže mať trvalé následky. Rovnako tak nôž nikomu nehádžte, a to ani spoločne s pošvou či krytom ostria.
Väčšinou sme sa už ako deti naučili, že s nožom sa vždy reže smerom od tela seba aj ostatných a že pokiaľ niekomu nôž podávame, potom z ruky do ruky a rukoväťou dopredu. Pri práci s nožom by ste mali mať dostatok svetla (vo večerných a nočných hodinách si môžete vypomôcť čelovkou), aby ste na prácu dobre videli a opäť nedošlo k zbytočnému zraneniu. A v neposlednom rade nožom nikdy neopravujte elektrické zariadenia pripojené do siete (a pokiaľ možno ani tie vypojené). Okrem prípadného elektrického šoku by ste si z takejto situácie mohli odniesť poškodený nôž.