📢 Posúvame sa ďalej: Top–ArmyShop mení meno na Rigad! Chcem si prečítať viac

Slovo jerky pochádza z kečuánskeho ch'arki a ide jednoducho o sušené a solené mäso. Anglická transkripcia tohto slova sa v posledných rokoch udomácnila aj u nás, rovnako ako jedlo, ktoré označuje. Ide totiž o skvelý zdroj proteínov nielen na cesty.

Jerky či sušené mäso je skrátka produkt, ktorý tvorí takmer výhradne sušené chudé mäso, ktoré bolo odtučnené, nasekané na prúžky a následne usušené. Vďaka tomu sa tak ľahko nepokazí. Ďalšou výhodou, ktorá predlžuje životnosť jerky a umožňuje jeho prenášanie aj vo vyšších teplotách, je dôkladné presolenie. Práve soľ, ktorá je väčšinou jedinou pridanou ingredienciou, bráni množeniu mikroorganizmov v mäse.

Okrem toho sa však sušené mäso môže marinovať v inom korení, prípadne zmesi z viacerých druhov, ktoré výslednému produktu dodajú zase trochu inú chuť. Môže ísť napríklad o chilli, ostré jerky dnes skrátka letia. Jerky od niektorých výrobcov môžu byť aj mleté ​​– nie je to vada, ale funkcia. Do mletého mäsa pridajú korenie a výslednú hmotu zlisujú a vytvoria z nej pásky.

Sušené mäso vydrží celé mesiace bez toho, aby bolo nutné ho zamraziť alebo udržiavať v nejakom špeciálnom prostredí. Jeho ďalším benefitom je, že je kedykoľvek a kdekoľvek k dispozícii bez akejkoľvek prípravy, takže si ho môžete zbaliť napríklad do batohu a jesť ho cestou v prírode, aby ste si zaistili rýchly prísun energie.

Na výrobu jerky sa najčastejšie používa mäso z hospodárskych zvierat, teda hovädzie a bravčové, ale občas výrobcovia experimentujú a prichádzajú na trh s takými špecialitami, ako sú rybie, klokanie či krokodílie jerky. Skrátka akékoľvek mäso, ktoré je možné usušiť, je na výrobu jerky vhodné.

Klasicky obsahuje sušené mäso asi 10 - 15 % proteínov, ale výnimkou nie sú ani niekoľkonásobne vyššie percentuálne obsahy bielkovín. Čo by ale v extrémnom prípade – keby ste sa živili pár dní až týždňov iba sušeným mäsom – mohlo vyvolať tzv. proteínovú otravu. Hoci je teda jerky rýchlym a efektívnym zdrojom energie, aj na cestách treba myslieť na vyváženú a pestrú stravu.

Prakticky každý druh jerky potom obsahuje soľ, čo znamená zase zvýšený obsah sodíka. V 30 g sušeného mäsa sa nachádza cca 600 mg sodíka, čo je zhruba 30 % odporúčanej dennej dávky pre dospelého, ktorú sa neodporúča prekračovať. Moderný človek má už aj tak prebytok soli, respektíve sodíka, z iných jedál v priebehu dňa. Polievky, guláše, sladkosti, zákusky, torty… do toho všetkého je dnes pridávaná soľ, aby daný produkt ľuďom viac chutil. Prebytok soli však zvyšuje krvný tlak a má ďalšie negatívne dopady na ľudský organizmus. U jerky tak rovnako ako u čohokoľvek iného platí, že všetkého veľa škodí.

Zobraziť filter produktov
Magazín články
Carinthia: oblečenie a vybavenie do extrémnych podmienok!
Čas čítania: 6 minút15. novembra 2024
Carinthia: oblečenie a vybavenie do extrémnych podmienok!
Rakúska značka Carinthia je globálnym lídrom a trendsetterom na poli vojenského a outdoorového oblečenia a vybavenia, určeného do extrémnych a arktických podmienok. Ťažisko jej úspechu leží v neustálom posúvaní sa vpred a využívaní pokročilých materiálov a technológií, ako je napríklad legendárne zateplenie G-LOFT® alebo revolučná technológia Loftshell®, ktorá zaisťuje výnimočný komfort aj pri náročných aktivitách. Vyskúšajte aj vy vybavenie, ktoré vyvinuli profesionáli pre profesionálov!
5 vrstiev funkčného oblečenia do extrémnych podmienok. Viete, ako ich najlepšie skombinovať?
Čas čítania: 7 minút15. novembra 2024
5 vrstiev funkčného oblečenia do extrémnych podmienok. Viete, ako ich najlepšie skombinovať?
Aj keď vám na bežných túrach v prírode za mierneho počasia postačí jedna, dve alebo tri vrstvy funkčnej skladby outdoorového oblečenia, v extrémnych podmienkach existuje až 5 špeciálne definovaných vrstiev, ktoré sa svojimi vlastnosťami vhodne dopĺňajú. Správna kombinácia funkčných vrstiev pomáha chrániť vaše telo pred vonkajšími vplyvmi tak, aby ste sa udržali v teple a komforte a mohli úspešne dokončiť vašu misiu. Ktoré vrstvy to sú a aké sú ich špecifiká?
7 vecí, ktoré by pri jesennej túre nemali chýbať vo vašom batohu
Čas čítania: 6 minút6. novembra 2024
7 vecí, ktoré by pri jesennej túre nemali chýbať vo vašom batohu
Jeseň a zima v žiadnom prípade neznamenajú koniec outdoorových dobrodružstiev. Len treba tomu trochu prispôsobiť vaše outdoorové vybavenie. Pribaľte si do batohu týchto 7 užitočných vecí z ponuky Rigad, vďaka ktorým vás zhoršené podmienky nezaskočia, a smelo vyrazte von!
Doprava zadarmo od 200 €
97 % tovaru je na sklade
Garancia vrátenia peňazí
Kamenné predajne
Filter
Dostupnosť
Cena
Značka
Hmotnosť (kg)
kg kg