Hotové jedlá sú dnes veľmi obľúbenou formou prípravy a prenosu pokrmov všetkých typov, pretože sú už pripravené niekým iným a na vás zostane len ich konzumácia. Aj tu ale platí, že si ho viac užijete, keď bude teplé.
Hotové jedlá sú dnes veľmi obľúbenou formou prípravy a prenosu pokrmov všetkých typov, pretože sú už pripravené/upečené/usmažené/usušené niekým iným a na nás zostane len ich konzumácia. Aj v tomto prípade ale platí, že si ho viac užijete, keď bude teplé.
Poprvé, jedno sa dá použiť v rámci iného. Trebárs úplne vynikajúca voľba je do inak chudé polievky z niečoho nakrájať pár kúskov sušeného mäsa. A človek razom nebude mať pocit, že do seba leje len prázdnu vodu a získa k tomu navyše aj nejaké tie ďalšie živiny (proteíny, tuky, vitamíny, …).
Jednoznačnou najväčšou výhodou tohto typu jedál je ich rýchlosť prípravy: za pár sekúnd ho môžete jesť (hneď po odstránení obalu) a za pár minút môže byť na jedenie ako už teplé. Kým by ste nazbierali niekde v lese jeho alternatívu, strávili by ste tým 2/3 času toho dňa. A tiež ide o jeho vytrvalosť - dobré a kvalitné jedlo môžete mať v batohu mesiace a roky, ako zálohu pre strýka Príhodu.
Solídnou nevýhodou potom zostáva vysoká cena - keď totiž podobné jedlo rozložíte na súčet jeho častí, je vždy poriadne drahšie ako práve tie. A problémom môže byť aj to, že vám nemusí sedieť jeho chuť. O tej totiž netušíte, kým jedlo niekde neotvoríte (neplatí za onej konštelácie, že ho nepoznáte prirodzene…). Niekto môže byť aj alergik na nejaký typ korenia tu. A je tu aj dnes častý hriech výrobcov podobných vecí – zbytočne veľký obsah soli a glutamátu („sójový/bielkovinový hydrolyzát“ alebo „kvasnicový extrakt“ je presne to isté).
Hotové jedlá síce bývajú určené na priamu konzumáciu, to ale iste neznamená, že by ste si ich nemohli ohriať na variči liehovom/plynovom. To jednak človeku zvýši morálku (je vedecky dokázané, že aj vojaci fungujú rádovo inak, keď majú aspoň jedno teplé jedlo denne). V niektorých prípadoch akútneho premrznutia je to holá potreba do seba dostať rýchlo a čo najviac horúce jedlo.