Káva je nápoj (pripravovaný a podávaný zvyčajne horúci), čo sa chystá z rozomletých a upražených plodov rastliny kávovník. A označuje sa týmto pojmom aj prášok, ktorý k tomu slúži. Káva je typická silnou vôňou aj tmavou farbou. A zaujímavé na nej je aj to, že je to hneď po rope ďalšie najviac predávaná svetová komodita.
Rovnako ako iné rastliny (čaj, guaranaa, ...) je v nej (okrem rady iných aktívnych látok) aj zďaleka najznámejšie alkaloid kofeín, ktorý stojí za celým radom pozitívnych vplyvov kávy na telo: v prvom rade ale zrýchli tep a povzbudí centrálnu mozgovou sústavu. Aktuálne je to najdostupnejšie a najlacnejšie stimulant na svete a nemá sa to s ním ideálne moc preháňať.
Dnes sa obvykle moderná novodobá káva pripravuje tak, že sa zmiešajú plody rôznych druhov kávovníka (podobne, ako to robia napríklad s tabakom výrobcami cigár na Kube) a najrozšírenejšie sú dnes rozhodne Coffea robusta a Coffea arabica (čo sa týka pre zmenu Coffea liberica alebo Coffea excelsa, tie sa objavujú skôr výnimočne).
Špeciálne pre kávu v našich končinách sa siaha prakticky výhradne len k dvom typom kávy: arabica (70% svetovej produkcie) a robusta.
Arabika je veľmi populárna z toho dôvodu, že disponuje relatívne nižším objemom kofeínu a v rade druhé, je tu o to väčší priestor pre to najširšie spektrum všelijakých vôní, chutí a odtieňov. Typicky sa pestuje vo vyšších nadmorských výškach (cca medzi 900-2800 m nad morom) a to aj na sopečnej pôde alebo vo forme lesnej (Wild Forest alebo etiópska káva Harar). Zrná Arabiky sú síce väčšie, ale počas praženia sú pomerne dosť náročná na teplotu.
Robusta je zase o poznanie menej náročná odroda. Vo svete sa objavuje s trhovým podielom okolo 25%. Dnes ju produkuje hlavne Indonézia, Kolumbia, Brazília a Vietnam. Tu sú pre zmenu zrnká menšia, káva zreteľnejšie silnejšia (má takmer dvojnásobok kofeínu proti Arabike) a aj chuť je tu akosi zemitejšia.